Поради щодо експлуатації та догляду за автомобілем взимку

Наша зима, можливо, не така вже й сувора, і нещадна, зате принаймні славиться мінливістю погоди та вологістю повітря. У цей час року автовласники стикаються з певними проблемами, враховуючи, що керування автомобілем — заняття саме по собі досить важке та відповідальне. Так що водіння та догляд за «залізним конем» у зимовий час передбачають деякі нюанси.

Заміна шин і тиск повітря в них

Багато автовласників вважають за краще по-старому відправляти свою машину в зимову відпустку. У наш час у цьому вже немає потреби, оскільки сучасні авто більше не бояться морозів та ожеледиці. Потрібно лише поміняти покришки з літніх на зимові. Слід враховувати також зміну тиску повітря у шинах, оскільки охолоджене повітря стискається, яке тиск зменшується. У сучасних автомобілях автоматичний вимірювач тиску вже встановлено, і його панель є на дошці.

Чому взимку паливний бак має бути повним?

У зимовий час у баку необхідно залишати більше палива, ніж улітку. Це пов’язано з тим, що атмосферне повітря містить воду, яка на морозі перетворюється на лід; якщо в баку багато повітря, то в морозну погоду крига з нього може потрапити в бензин. При більшій кількості палива в баку ризик попадання льоду невеликий.

Як правильно прогрівати двигун?

Багато хто вважає, що перед поїздкою двигун потрібно гарненько прогріти. Це цілком справедливо: олія на холоді густіє, їй потрібно більше часу, щоб потрапити туди, куди треба. Однак немає сенсу залишати машину з увімкненим двигуном взагалі без руху – це марна трата пального і часу. Натомість доцільно відразу ж рушати, хвилин десять рухаючись на повільній швидкості, за цей час двигун і прогріється. Потім можна переходити до нормальної (для Вас) швидкості. Радять також прогрівати і гальма, навіщо під час «спокійної» їзди необхідно кілька разів плавно пригальмувати.

Як очистити скло автомобіля від льоду?

Думається, очистити від криги скла автомобіля зовсім не є проблемою. Але мішечок із сіллю, який найчастіше застосовують, сприяє корозії металу, а гаряча вода примерзає, потрапляючи на капот. Крім цього потрібно багато ганчір’я, для того, щоб протерти скло насухо. Тому замість перерахованих речей рекомендуємо вам скористатися звичайною гумовою грілкою, наповненою гарячою водою. Прикладаючи її до скла з внутрішньої сторони, досить легко зробити так, щоб льоду відвалилася у вигляді скоринки.

Що робити, якщо забуксував у снігу?

Рідко у кого машина жодного разу не буксувала. Ідеально, якщо поруч чагарник чи ліс і є людина, яка готова допомогти. А якщо всього цього нема? Що робити? Вихід є – заздалегідь придбайте дротяний мат – “килимок”, що продається в господарських відділах магазинів. Він зручний і дешевий. Використовуючи такий килимок як підкладку під колесом, що буксує, ви без проблем з’їдете навіть з дуже слизького льоду.

Чи можна в мороз ставити на ручне гальмо?

У сильні морози використовувати ручне гальмо на стоянках потрібно якомога рідше. Проблема в тому, що можливе примерзання до барабанів гальмівних накладок, після чого зрушити з місця буде дуже проблематично. У мороз після зупинки двигуна рекомендується включати задню або першу передачу коробки швидкостей.

Як не застрягти в кучугурі?

Сугроби за кілька метрів завдовжки необхідно проїжджати з розгону, а от засніжені ділянки дороги більшої довжини попередньо обстежують, пішки пройшовши ними. Якщо попереду їде автомобіль у застряг кучугурі, не потрібно намагатися не зупиняючись об’їхати його. Ні до чого хорошого подібна спроба не приведе, може завершитися аварією. Зупиніть свій автомобіль, допоможіть колезі вибратися зі снігового полону, після чого спокійно продовжуйте свій шлях, вже «пробитим» слідом.